alt-text

Pelerinaj la Manastirea Prislop 2 zile

Destinatie: Romania / autocar din Iasi
Pret: 270 lei
Data:
07.09 - 08.09.2019
Informatii:

PELERINAJ LA MĂNĂSTIREA PRISLOP

PR. ARSENIE BOCA, PR. CLEOPA ILIE

 

Ziua 1: Întâlnire la ora 5:00 la Palatul Culturii. Deplasare pe traseul Iași – Piatra Neamț – Mănăstirea Pângărați (cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”) – Cheile Bicazului – Lacul Roșu – Târgu Mureș – Mănăstirea Prislop (cu hramul „Sfântul Ioan Teologul”), la mormântul Pr. Arsenie Boca. Cazare: Hațeg, pensiune 2*-3*.

Ziua 2: Deplasare pe traseul Hațeg – Mănăstirea Recea (cu hramul „Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului”) – Toplița – Borsec – Mănăstirea Sihăstria (cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” și închinare la mormântul Pr. Ilie Cleopa) – Mănăstirea Neamț (cu hramul „Înălțarea Domnului”) – Târgu Neamț – Iași.


Mănăstirea Pângărați

Mănăstirea Pângărați este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Pângărați, județul Neamț.

Mănăstirea Pângărați, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, a fost ctitorită de voievodul Alexandru Lăpușneanu în anul 1560. În prezent, obștea mănăstirii este formată din 36 de călugări.

La subsolul bisericii se află o fostă tainiță, cu intrarea prin partea de sud, care a fost transformată într-o capelă scundă, cu pronaos, naos și altar, acoperite cu bolți.

Mănăstirea Prislop

Mănăstirea Prislop este o mănăstire din România situată în apropierea satului Silvașu de Sus din județul Hunedoara. De aproape șapte secole, ea reprezintă unul din cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, biserica sa, ce datează din secolul al XVI-lea, fiind declarată monument istoric, cu codul HD-II-m-A-03447.

Se consideră că prima mănăstire cu acest nume ar fi fost construită de Nicodim de la Tismana. Există o singură mărturie care este consemnată despre prezența lui Nicodim de la Tismana, în Ungaria medievală. Ea este însemnarea de pe Evangheliarul său: "Această Sfântă Evanghelie a scris-o popa Nicodim în Țara Ungurească în 6913 (1404-1405)". Pe la jumătatea secolului XVI, Mănăstirea Prislop ajungând aproape în ruină, în anul 1564 a fost zidită "din temelie" de Zamfira, fiica lui Moise Voievod din Țara Românească. Este posibil ca vechiul lăcaș, despre al cărui urme se scria la mijlocul secolului al XIX-lea, să fi existat undeva în pădure, în vecinătatea clădirilor actuale. Probabil că în secolul al XVII-lea a fost întemeiată la Prislop școala de învățătură bisericească pentru tinerii care urmau să devină preoți la sate. În anul 1585 egumenul Ioan ajunge mitropolit la Bălgrad (Alba Iulia), iar Teofil devine în 1615 episcop la Vad. Aici în secolul XVII viețuiește Sfântul Ioan de la Prislop. În secolul al XVIII-lea a fost mănăstire greco-catolică. A primit un ultim veșmânt de frescă sub semnătura lui Simion din Pitești. Din acesta se conservă doar câteva fragmente. A fost adânc implicată în frământările religioase ale secolului al XVIII-lea, dintre greco-catolici și ortodocși. În secolul al XIX-lea era aproape pustie și administrată de preoți de mir. Curând după ce a fost trecută la ortodocși (1948), a fost desființată și alocată pentru destinații laice. S-a refăcut ca lăcaș mănăstiresc după anul 1975, cu o comunitate de călugărițe.

Mănăstirea Recea

Ctitorie a maicii starețe Stavrofora Cristina Chichernea, Mănăstirea Recea  s-a ridicat începând cu anul 1991 ca o mândră zidire românească, o pecete spiritual creștină ce se alătură, unică în felul ei, noilor mănăstiri ce sfințesc pământul românesc. Mănăstirea este așezată în zona central-vestică a județului Mureș, în satul Recea, ce aparține orașului Ungheni, la 300 m de Aeroportul Târgu-Mureș, pe drumul european 60 și la 14 km de Târgu-Mures, orașul florilor, dar și al școlilor de prestigiu.

Mănăstirea Sihăstria

Mănăstirea Sihăstria este o mănăstire ortodoxă de călugări, cu hramul Nașterea Maicii Domnului, situată în partea de nord a județului Neamț, la 22 km de orașul Târgu Neamț, pe șoseaua ce duce spre Pipirig-Vatra Dornei.

Prima ctitorire a avut loc în anul 1655 de către sihastrul Atanasie împreună cu șapte ucenici de-ai săi. Vremurile grele care au urmat au dus la ruinarea bisericii și de aceea, în 1734, episcopul Ghedeon al Romanului a ridicat o nouă biserică, din piatră, pe locul celei vechi. Edificiul este construit în stil clasic moldovenesc.

Istoria zbuciumată a acestor locuri a influențat și dezvoltarea mănăstirii, care a avut mult de suferit în decursul vremurilor. După distrugerile din anul 1821, când a fost incendiată de turci, a fost refăcută în 1824, cu sprijinul mitropolitului Veniamin Costachi. Mănăstirea a atras vizitatori din toată România ce veneau la părintele arhimandrit Cleopa, care a fost unul dintre cei mai apreciați preoți la acea vreme. El a murit în anul 1998, în urma să rămânând 16 volume de învățături într-o colecție intitulată Ne vorbește părintele Cleopa. La mănăstirea Sihăstria se vizitează cimitirul mănăstirii, și schitul Sfântul Cleopa. Vizitatorii pot rămâne peste noapte în sala de dormit, iar masa o pot servi din sala meselor. Cei care doresc se pot spovedi la un preot din apropierea clopotniței.

Mănăstirea Neamț

Mănăstirea Neamț este o mănăstire ortodoxă de călugări din România, situată în comuna Vânători-Neamț, satul Mănăstirea Neamț, județul Neamț. Este cel mai mare și mai vechi așezământ monahal din Moldova, fiind declarat monument istoric (cod LMI NT-II-a-A-10629).

Mănăstirea este atestată documentar din 1407, însă rădăcinile în timp ale activității monahale se întind până în veacul al XII-lea. Ctitorirea mănăstirii îi este atribuită voievodului Petru I Mușat (1375-1391), care a construit aici prima biserică din piatră, astăzi dispărută. Pe amplasamentul mănăstirii existase însă o bisericuță și mai veche, din lemn, numită Biserica Albă, construită de monahi cu un secol înainte. Biserica actuală din incinta mănăstirii a fost ctitorită de voievodul Ștefan cel Mare la sfârșitul secolului al XV-lea și are hramul Înălțarea Domnului.

În vara anului 1933 intra ca viețuitor al Mânăstirii, Ilie, fiul lui Maxim și al Ecaterinei Iacob. Acesta va deveni mai târziu Sfânul Ioan Iacob Românul de la Hozeva.

În anul 1948 au fost ridicați și închiși la Mănăstirea Neamț 25 de clerici superiori români uniți (greco-catolici), între care viitorii episcopi Ioan Cherteș și Tit Liviu Chinezu. Conform memoriilor profesorului Eugen Popa, unul din cei arestați, la Neamț au fost căutați de Teoctist Arăpașu, care le-a cerut să treacă la BOR, avertizându-i că „dacă nu acceptați, patriarhul își va lua mâna protectoare de pe capetele voastre.” În februarie 1949 internații de la Mănăstirea Neamț au fost transferați la Mănăstirea Căldărușani, lângă București.

07.09 - 08.09.2019

Preț: 270 lei

Servicii incluse:

- transport cu autocar;

- cazare în camere duble/triple;

 - 1 cină;

- însoțitor grup.

Servicii neincluse:

- intrările la obiective;

- cheltuielile personale.

*Grup  minim 50 de persoane.

*Avans minim 100 de lei.

*În funcţie de timpul disponibil se vor vizita şi alte obiective turistice.


Pelerinaje Similare
Logo Romania
Logo Romania
Logo Romania
Logo Romania
Logo Romania
Logo Romania
Logo Romania
Logo Romania
Logo Romania
Logo Romania